fbpx

E = Q x A

E = Q x A

Wie kent deze formule?
Hij is zeker niet nieuw.  In het Nederlands is hij ook bekend als E = K x A.
Effectiviteit is een product van Kwaliteit (of Quality) en Acceptatie.

Tja… zeker waar, zul je zeggen.
Toch zie ik het in de praktijk vaak niet gebeuren.
Bij mijn werk in organisaties zie ik meestal een enorme focus op de oplossing zelf. Op het product of het projectresultaat. Dat product moet goed zijn en mag geen fouten bevatten.  Het moet voldoen aan (alle) eisen van de klant en natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Zeker als een leverancier iets beloofd heeft en we daarvoor betalen, moet het wel helemaal goed zijn. Stel je voor. Vervolgens is dit de reden dat veel projecten uitlopen en de kosten daarmee toenemen.

Een agile benadering is zeker een stuk beter. We zorgen er hiermee voor dat er in ieder geval eerst een werkend basisproduct wordt gerealiseerd, een MVP (Minimal Viable Product). De focus is hiermee echter nog steeds op de kwaliteit van het product de Q in bovenstaande formule.

Wat ik met deze formule wil bereiken is het besef dat we meer focus op de A van acceptatie moeten leggen. Zeker in organisaties, waar veel betrokkenen het product moeten gebruiken, of waar er veel stake-holders zijn. We hebben het dan over draagvlak of adoptie. We kunnen de A ook voor Adoptie laten staan, het toverwoord van de laatste jaren. We vinden het allemaal belangrijk. We weten alleen niet hoe we het moeten invullen. Maar vooral, we besteden er nog steeds onvoldoende aandacht aan. Vaak is adoptie sluitpost van de begroting.

Met deze eenvoudige formule kun je zien waarom. Stel je hebt een budget van 10 beschikbaar. Als je 9 besteed aan het product en 1 aan adoptie is je eindresultaat 9. De hoogste uitkomst die je kunt krijgen is echter 5 x 5.

Een eenvoudige oplossing die door iedereen gedragen wordt is veel effectiever dan een perfecte oplossing die lang op zich laat wachten en niet goed is ingebed. De combinatie met een agile benadering ligt voor de hand.


Wil je overigens weten hoe je deze adoptie vorm kunt geven?
In maart en juni geven we in samenwerking met NCOI weer trainingen Change Management. Kun je gelijk een internationaal erkend APMG certificaat halen.