fbpx

De relatie tussen consultant en opdrachtgever

Als consultant werk je in principe voor een opdrachtgever. Dat kan zowel een externe als een interne opdrachtgever zijn. De externe opdrachtgever betaalt uiteindelijk jou of de organisatie waar je voor werkt. De interne opdrachtgever zal direct of indirect ook budget overhevelen naar de afdeling van de intern adviseur. Hoe dan ook, vanuit de perceptie “wie betaalt, bepaalt” heeft deze opdrachtgever een zekere macht over de consultant.

Als consultant kan deze machtsverhouding voor problemen zorgen. Kun je nog wel onafhankelijk adviseren? Kun je alles zeggen wat je vindt? Soms, als je een bepaald probleem moet oplossen, blijkt de opdrachtgever zelf het probleem. Hoe ga je daar mee om? Hoe kun je als consultant vrij en onafhankelijk denken en spreken, zonder dat je de relatie met de opdrachtgever of klant schaadt?

Download nu dit artikel om uit te vinden hoe je hier mee om moet gaan.

————————————

Consultancy is een vak en vereist naast een bepaalde inhoudelijke expertise ook de nodige vakkennis en vaardigheden. Met Consulting Methodology verzorg ik al meer dan 15 jaar wereldwijd consultancy trainingen waarin de methoden en technieken van o.a. Harvard, McKinsey, Peter Block en andere experts centraal staan. Deze tips zijn een paar voorbeelden van de onderwerpen die hierin aan bod komen. Ik heb er in de 25 jaar dat ik actief ben als consultant veel aan gehad. Ik hoop dat ze jou ook helpen om met de uitdagingen van dit mooie vak om te gaan.